Nattklubb med personer som dansar i neon ljus

Sus i öronen – vad är tinnitus?

14 februari 2023

Tillbaka till nyhetsöversikten

Tinnitus kan beskrivas som ett generellt ljud som hörs utan en extern ljudkälla, men återges ofta som ett sus eller tjut i öronen. Tillståndet är många gånger ett symptom på hörselproblem. Lider du av tinnitus kan det därför vara en god idé att boka in en hörselundersökning. Sök hjälp om du upplever att symptomen stör dig i din vardag.

Varför har jag sus i öronen?

Sus i öronen är ofta ett problem som kommer med åldern och drabbar främst dem som är över 60 år. Öronsusningarna beror nämligen i många fall på nedsatt hörsel till följd av långvarig utsatthet för högt buller. Däremot kan alla åldrar drabbas. Vid exponering av höga ljud kan tillståndet vara plötsligt, men går i många fall över efter lite ljudvila.

Tinnitus kan även utvecklas gradvis. Vissa upplever ett sus i öronen i några minuter eller timmar, medan andra lider av tinnitus hela livet. Då kallas tillståndet för kronisk tinnitus. Ljudet kan även upplevas ensidigt på ett öra, eller i båda öronen samtidigt.

Tinnitus är ett symptom och inte en sjukdom. Däremot kan en bakomliggande sjukdom orsaka sus i örat och symptomet kan komma ihop med andra symptom som yrsel och hörselnedsättning. Det finns dessutom vissa läkemedel som kan ge sus i öronen.

Sus i öronen behöver inte vara tinnitus

Att det susar i öronen behöver inte bero på att du lider av tinnitus. Sus i öronen kan även vara orsakat av stress eller annan psykisk ohälsa som depression eller trauma. Suset kan då försvinna i takt med att stressnivån minskar.

Hur låter tinnitus?

Tinnitus behöver inte bara upplevas som sus i öronen – ljudet kan beskrivas på många olika sätt. Det kan dessutom vara konstant ihållande eller periodiskt återkommande med ett eller flera ljud i örat som kommer och går. Flera ljud kan även pågå samtidigt.
Ljudet kan beskrivas som brummande, surrande eller som ringande pip eller tjut. Men också som viskande sus och brus. Vissa beskriver det som pulserande ljud eller som en vibration.

Olika typer av tinnitus


Subjektiv tinnitus

Detta är den vanligaste formen av tinnitus och är ofta kopplad till exponering av högt buller. Hörselsystemet har tagit skada. Orsaken kan även vara trauma mot huvudet, men också vissa sjukdomar som hjärnhinneinflammation och multipel skleros.
Vid subjektiv tinnitus kan ljudvolymen komma och gå och vara svag eller stark. Besvärens påtaglighet kan variera.

Somatisk tinnitus

Somatisk tinnitus grundar sig i kroppsliga orsaker som exempelvis spänningar i nacke och axlar. Det kan även bero på tand- och käkproblem.

Objektiv tinnitus

Vid objektiv tinnitus kan även någon annan höra ljudet. Då med hjälp av stetoskop, i takt med dina hjärtslag. Detta är en ovanlig form av tinnitus som bland annat kan bero på anatomiska förändringar i blodkärl som finns längre in i örat.

Går det att mäta tinnitus?

Det går inte att mäta eller testa tinnitus på ett objektivt sätt. Det du kan göra är att förklara för en läkare eller audionom hur ofta du upplever besvären och hur de påverkar ditt liv. Här kommer du få beskriva allt från din mentala hälsa till arbetskapacitet. Tinnitus svårighetsgrad värderas med självskattningsskalor.

Hur blir man av med sus i öronen?

Det finns ingen behandling som tar bort tinnitus. Däremot är det möjligt att lindra besvären och förbättra upplevelsen av det som stör. I vissa fall försvinner dock tinnitusen av sig själv efter en tid, eller efter att man fått behandling.

Hörselhjälpmedel kan lindra sus i öronen

Hos en öronläkare eller audionom kan du få hörseln undersökt, och om det behövs, få hjälp med hörselhjälpmedel. Med en hörapparat kan nämligen vissa tinnitusbesvär minska. Det finns dessutom andra tekniska hjälpmedel som kan underlätta vid tinnitus.

Boka en hörselundersökning hos Hör Stockholm redan idag för att få hjälp med dina tinnitusbesvär.

Behandling av smärttillstånd

Som vi nämner ovan kan vissa typer av tinnitus förvärras av kroppsliga problem. Det kan exempelvis vara olika smärttillstånd som nackvärk, ryggbesvär och ledvärk. Då kan fysioterapi eller massage hjälpa.

Spänningar i käkledsmusklerna kan också leda till tinnitus eftersom nervbanorna är sammankopplade. Detta kan din vanliga tandläkare hjälpa dig med, eller i vissa fall en specialisttandläkare.

Kognitiv beteendeterapi

KBT kan lära dig metoder för att minska eller hantera besvären som tinnitus medför. Detta kan till exempel vara sömnbesvär, problem med koncentrationen, anspänning, stress, irritation, trötthet och ljudkänslighet. Stress leder ofta till högt blodtryck vilket kan ge sus i öronen.

Tinnitus retraining therapy

Tinnitus retraining therapy är en behandlingsmetod där ljudstimulering används i kombination med strukturerad rådgivning. Målet är inte att ta bort tinnitusljudet, utan att minska de negativa reaktionerna på ljudet, som till exempel irritation och obehag. Då kan det ske en tillvänjning av ljudet. Det innebär att du inte längre hör tinnitusljudet så länge du inte aktivt lyssnar efter det. Behandlingen utförs av en audionom.

Vad kan jag göra själv?

Det finns även en hel del du kan göra själv för att både förebygga och minska besvären med tinnitus. Nedan nämner vi några exempel:

  • Använd öronproppar när du utsätts för högt buller. Det bästa är om du skaffar formgjutna öronproppar som är anpassade efter just dina öron.
  • Undvik alltid högt ljud och buller i bästa möjliga mån
  • Sätt på radion eller något annat behagligt bakgrundsljud om du har svårt att sova.
  • Stressa mindre och och se till att återhämta dig mellan varven. Regelbunden motion är alltid bra då det förebygger utmattning, stress och depression.
  • Behandla muskelspänningar i nacke, axlar och käkar.
  • Använd hörhjälpmedel vid behov.

Undersök hörseln hos Hör Stockholm

Oavsett om du lider av sus i öronen eller har något annat besvär med hörseln är du alltid välkommen att söka vård hos Hör Stockholm. Våra professionella audionomer genomför hörselundersökningar, hjälper dig prova ut hörapparat, formgjutna hörselskydd, och mer. Låt inte hörselproblem påverka dig i din vardag, sök vård hos Hör Stockholm istället.

På uppdrag av Region Stockholm

Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta surfa på webbplatsen godkänner du vår användning av cookies.